Š.g. novembrī norisinājās Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes (LU HZF) Romānistikas nodaļas pētnieciskā projekta “Verbāls žests / mentāls žests” pētnieku apmaiņas darba vizītes. Projekts tiek īstenots Francijas un Latvijas partnerības programmā OSMOZE*.

No 6. līdz 10. novembrim Burgundijas Universitātē notika starptautisks darba seminārs par projekta pētījuma jautājumiem, kurā piedalījās LU HZF Romānistikas nodaļas mācībspēki un pētnieki: prof. Jeļena Vladimirska, doc. Jeļena Gridina un doktorante Daina Turlā-Pastare. Projekta prezentācijās LU komanda pastāstīja par noderīgiem mākslīgā intelekta rīkiem audiovizuālā korpusa analīzei, žestiem literāros tekstos un to tulkojumos.

Prof. J. Vladimirska vizītes laikā nolasīja  lekciju par žesta un intonācijas lomu izteikuma nozīmes konstruēšanā Burgundijas Universitātes maģistra un doktora programmu studentiem, pētniekiem un citiem interesentiem.

Savukārt laikā no 14. līdz 19. novembrim Burgundijas Universitātes partneri – profesori Samir Bajrić un Serge Tchougounnikov, doktorantes Isabelle Monin un Monica Paniz – viesojās Rīgā. Profesors Samir Bajrić studentiem nolasīja lekciju, kas bija veltīta valodas neotēnijas jēdzienam. Notika arī intensīvs darbs seminārā, kā arī pirmo pētījuma rezultātu prezentēšana franču filoloģijas bakalaurantiem un romānistikas maģistrantiem. Īpaši nozīmīgs notikums bija projekta prezentācija Francijas vēstniecībā Rīgā Starptautiskajā franču valodas skolotāju dienā 23. novembrī.

Šīs divas produktīvās vizītes ir tikai sākums. Rīgā tika izvirzīti mērķi OSMOZES projekta otrajam gadam, iekļaujot vasaras skolas rīkošanu un tematiskas sekcijas organizēšanu par tēmu “Žesta ekoloģija: no mentāla žesta līdz verbālam žestam starplingvistiskā un transkulturālā perspektīvā” starptautiskajā simpozijā “Valoda starptautiskai saziņai” (LINC), ko reizi trijos gados organizē LU HZF Anglistikas nodaļa un  Lietišķās valodniecības centrs sadarbībā ar Romānistikas nodaļu.

 

*OSMOZE ir Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas un Francijas Eiropas un ārlietu ministrijas Hubert Curien partnerības programma, kas veicina un attīsta augsta līmeņa zinātniski pētniecisko sadarbību starp Latvijas un Francijas zinātniskajām institūcijām. Projektā paredzēts īstenot starpdisciplināru pētījumu valodniecības, neirolingvistikas un poētikas jomā ar mērķi noskaidrot žesta lomu valodā (fiziskais žests, verbālais žests, mentālais žests, estētiskais/poētiskais žests utt.). Projekta realizācijas laikā Latvijas un Francijas sadarbības partneri īsteno apmaiņas darba vizītes, rīko starpdisciplinārus seminārus, izstrādā individuālas un kolektīvas publikācijas.

Dalīties