No š.g. 22. aprīļa līdz 14. maijam ar mērķi uzlabot studentu pētnieciskās prasmes BIP (Blended Intensive Programme)  mobilitātes ietvaros norisinājās Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF) Anglistikas nodaļas un LU partnerinstitūciju – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (FORTHEM alianses partneruniversitāte Rumānijā), Instituto Politecnico Do Porto (Portugāle) un Europos humanitarinis universitetas (Lietuva) – rīkotā kombinētā intensīvā programma “Pētniecisko prasmju veicināšana”.

Programmas sākotnējā posmā notika virtuālas nodarbības, savukārt klātienes posmu organizēja LU HZF, nodrošinot tiešu mijiedarbību un praktisko pieredzi.

Tiešsaistes lekciju laikā studenti profesoru vadībā diskutēja par humanitāro zinātņu pētniecības daudzveidību, pētniecības ētikas aspektiem, apskatīja pētniecības metodoloģijas un metožu lietojumu humanitārajās zinātnēs, pievērsās pētījuma plānošanai, literatūras apskata izveidei un publikāciju sagatavošanai. Mobilitātes dalībnieki  ieguva prasmes zinātniskās literatūras meklēšanai elektroniskajos resursos un datubāzēs, tika iepazīstināti ar jaunajām tendencēm digitālajās humanitārajās zinātnēs, digitālo rīku un mākslīgā intelekta izmantošanu pētniecībā.

Programmas klātienes posms sākās ar sestā starptautiskā simpozija “Valoda starptautiskai saziņai” (LINCS) apmeklējumu un pēc-simpozija apaļā galda diskusiju par humanitāro zinātņu iespējamo ieguldījumu klimata pārmaiņu diskursā, un par ieguvumiem, ko studentiem devusi dalība LINCS.

Klātienes darbs tika organizēts pēc pētniecisko staciju modeļa, kur mobilitātes studentiem bija iespēja mijiedarboties ar Anglistikas, Eiropas valodu un biznesa studiju programmas 2.kursa studentiem, veikt un prezentēt pētījumus par dažādiem komunikācijas aspektiem, piemēram, par komunikatīviem pārpratumiem, kā tikt galā ar negatīvu atgriezenisko saiti, par ekstralingvistiskajiem saziņas līdzekļiem, pārtraukuma vai klusuma pārvarēšanu, par plašsaziņu vai masu komunikāciju.

Programmas dalībnieki iepazina Latvijas kultūru, apmeklējot dažādus muzejus un vairāku pilsētu ievērojamākās apskates vietas, piemēram, Rundālē un Bauskā, kā arī devās LU studentu organizētās ekskursijās, iepazīstot Rīgas centru un vecpilsētu. 

Ko par programmu “Pētniecisko prasmju veicināšanu” un pavadīto laiku Latvijā saka mobilitātes dalībnieces no Portugāles?

Ana Inês Pires: “BIP mobilitāte man bija pilnīgi jauna pieredze. Lai arī sākumā viss bija nedaudz pārsteidzoši un mulsinoši, prieku sagādāja tas, ka pēc smagā darba visi mūsu pūliņi atalgojās. Mulsinājumu mazināja iespēja iepazīties ar pārējiem mobilitātes dalībniekiem.”

Noémia Cá: “Domāju, ka programmai ir lielisks potenciāls tikt atkārtotai. Ļoti patīkama bija LU studentu attieksme un palīdzība, ko saņēmām, kad bijām Latvijā. Manuprāt, programmu vēl varētu papildinātai ar vēl daudzveidīgākām akadēmiskajām aktivitātēm tieši klātienes posmā.”

Camelia-Nicoleta Ștefănuță: “Mobilitātes pieredze Rīgā bija neticami bagātinoša. Tā man sniedza unikālu iespēju sadarboties ar studentiem no dažādām kultūrām un gūt ieskatu viņu kultūrā un pieejā pētniecības prezentāciju veidošanā. Iedvesmojošs bija simpozijs, kurā savus darbus prezentēja ievērojami pētnieki, jo tas noteikti palīdzēja man paplašināt zināšanas par aktuālajām pētniecības metodoloģijām. Mana mīļākā daļa bija mūsu pašu pētījumu prezentāciju sagatavošana un prezentēšana mūsu studiju biedriem un koordinatoriem. Tā noteikti bija izaicinoša, bet gandarījumu nesoša pieredze, kas ievērojami cēla manu pašapziņu. Turklāt uzturēšanās laikā Rīgā man bija iespēja iepazīt pilsētas bagāto kultūras mantojumu. Rezumējot visu, šī bija brīnišķīga pieredze, kas man ne tikai palīdzēja uzlabot savas pētnieciskās prasmes, bet arī palīdzēja iegūt jaunus draugus un uzzināt vairāk par viņu kultūru.”

Dalīties