Kad pieteikumu iesniegšana studijām ir beigusies un ir nojaušami pirmie rezultāti, šķiet, ne vienu vien topošo studentu uz brīdi pārņem pārdomas, vai izvēlētā programma ir īstā un kā varētu veidoties turpmākais profesionālais ceļš.

Ar savu studiju pieredzi dalās Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātes Anglistikas, Eiropas valodu un biznesa studiju bakalaura studiju programmas 2023. gada absolvente un Norvēģijas finanšu pakalpojumu grupas DNB klientu konsultante Simona Anna Cāne.

“Kā daļai skolēnu, kam labi padevās visi priekšmeti, saprast, ko vēlos studēt, man bija visai sarežģīti. Mani interesēja tik daudz kas, bet tajā pašā laikā arī nekas konkrēts, tādēļ salikums starp valodu un biznesu man likās kā lielisks kompromiss manām vēlmēm.

Studiju laikā es uzzināju teju visu par valodu – to, ka valoda ir ne tikai līdzeklis informācijas nodošanai, bet tā ir ļoti būtiska savstarpējā saskarsmē un abu pušu iesaistē: ir svarīgi mūsu izvēlētie vārdi, tonis, maniere, kādā komunicējam, un galu galā arī tas, kā mūsu teiktais tiek uztverts un interpretēts sarunas biedra prātā. Arī ar biznesu saistītie kursi, kas programmā tiek īstenoti sadarbībā ar LU Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultātes mācībspēkiem, man šķita interesanti un izzinoši. Tajos mēs guvām padziļinātāku ieskatu uzņēmējdarbībā, ekonomikā, vadībā u.c. virzienos. Atskatoties atpakaļ, redzu, ka, apgūstot kursus no tik dažādiem virzieniem, man ir izveidojusies daudz citādāka perspektīva, un esmu sapratusi, cik cieši abas studiju puses ir savstarpēji saistītas.

Jāsaka, ka, uzsākot studijas, kā otro svešvalodu sākotnēji izvēlējos mācīties vācu valodu, taču trešajā studiju gadā vēlējos pārmaiņas un sāku studēt trešo svešvalodu – zviedru valodu. Šis droši vien arī bija pagrieziena punkts, jo tagad skandināvu valodas ir kļuvušas par neatņemamu manas ikdienas sastāvdaļu. Pavadītais laiks, mācoties zviedru valodu, bija patiesi interesants un piepildīts. Man prieks par to, ka man bija iespēja mācīties valodu pie pasniedzēja, kurš pats bija no Zviedrijas, līdz ar to valodas apguve bija īpaši vērtīga un tiešām aizraujoša. Mēs ieguvām tik daudz: gan ātri apguvām valodu, gan arī izmantojām dažādas iespējas piedalīties aktivitātēs un pasākumos saistībā ar zviedru tradīcijām un kultūru.

Tieši zviedru valodas studijas bija tas, kas mani iedvesmoja un pamudināja tiekties pretī jauniem izaicinājumiem, un es pieteicos darbam DNB Latvijas filiālē, kur šobrīd strādāju jau gandrīz pusgadu un apgūstu norvēģu valodu. Pirmie darba mēneši bankā tika pavadīti, padziļināti mācoties valodu. Manā gadījumā pēc B2 līmeņa sasniegšanas darbs būs saistīts tieši ar rakstisko komunikāciju norvēģu valodā ar klientiem par bankas produktiem.

Es noteikti ieteiktu Anglistikas, Eiropas valodu un biznesa studiju bakalaura studentiem iepazīties ar banku atvērtajām vakancēm, kā arī interesēties par prakses iespējām, jo, piemēram, DNB kā vienā no Skandināvijas lielākajiem finanšu pakalpojumu sniedzējiem iespējams iegūt ļoti vērtīgu darba pieredzi un, protams, izmantot studijās iegūtās angļu un skandināvu valodu zināšanas, kā arī prasmes un kompetences lietišķajā vidē.

Ja rodas kādi jautājumi, droši varat sazināties ar mani caur LinkedIn.”

Lai īstā studiju izvēle un veiksmīgs starts visiem topošajiem studentiem!

Viss par reģistrāciju studijām LU šeit.

Dalīties