HZF doc. I. Urbanoviča (no kreisās) ar vasaras skolas docētāju Dr. Alenu Vitzlaku-Makareviču

Pašā vasaras viducī Lietuvā notika kārtējā “Academia Grammaticorum Salensis” vasaras skola, kas šogad bija veltīta lauka pētījumiem un statistisko metožu izmantošanai valodniecībā. Tajā piedalījās LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas docente un projekta “Latviešu valodas morfēmu un vārddarināšanas modeļu datubāze” dalībniece Inta Urbanoviča. 

Par vasaras skolā gūtajiem iespaidiem doc. I. Urbanoviča stāsta:

 “Skolas piedāvātais temats “Linguistic data from fieldwork to R” pulcēja plašu jauno un jau pieredzējušo valodnieku pulku – pasākumā piedalījās vairāk nekā 40 dalībnieku no dažādām valstīm, piemēram, Vācijas, Polijas, Somijas, Igaunijas, Horvātijas, Ungārijas, Itālijas, Austrijas, Norvēģijas u.c. Man bija iespēja šajā pasākumā pārstāvēt Latviju, pateicoties projekta “Latviešu valodas morfēmu un vārddarināšanas modeļu datubāze” Nr. Izp – 2022/1-0013 (vad. prof. A. Kalnača) piešķirtajam finansējumam.

Pasākuma atklāšanā tās ilggadējais rīkotājs prof. Aksels Holvūts (Axel Holvoet) akcentēja, ka šogad vasaras skola tiek organizēta jaunā veidolā: pirmkārt, tā no Salas ciemata ir pārcēlusies uz Antalieptes ciematu, otrkārt, pasākuma telpas no muižas ir pārceltas uz klostera un radoša zinātniskā centra telpām, treškārt, pasākuma plānotāji un galvenie organizētāji šogad ir paši studenti, nevis viņu pasniedzēji. Šogad vasaras skola notika kā rosīgs darbseminārs, kurā dalībnieki bija nevis klausītāji, bet aktīvi dalībnieki. Jau sākot ar pirmo nodarbību, mēs darbojāmies ļoti atsaucīgu lektoru vadībā gan pāros, gan grupās, gan individuāli. Helsinku universitātes pasniedzēja Dr. Marija Hačaturjana (Maria Khachaturyan) stāstīja par savu pieredzi dažādu pasaules valodu izpētē lauka pētījumos un ļāva mums iejusties gan intervētāju, gan intervējamo lomā, savukārt Dr. Alena Vitzlaka-Makareviča (Alena Witzlack-Makarevich) no Jerulazemes Ebreju universitātes iepazīstināja ar datu anotēšanas iespējām. Noičatelas universitātes profesors Dr. Stīvens Morans (Steven Moran) mācīja mums programmēšanas valodas R pamatus. Tieši programmēšanas nodarbībās varēja vislabāk izjust studentu kopienas garu – visi cits citam palīdzēja un atbalstīja dažādu programmēšanas uzdevumu veikšanā. Vasaras skolā valdīja lieliska gaisotne, jo katrs varēja iegūt jaunas zināšanas un prasmes atbilstoši savām vajadzībām un kapacitātei, turklāt lieliskā Lietuvas daba, miers un lauku vienkāršība padarīja vasaras skolas nedēļu gandrīz vai maģisku.

Vasaras skolā iegūtās zināšanas un prasmes noteikti bagātinās saturu dažādos lekciju kursos, kurus es docēju Latvijas Universitātē, iegūtā iedvesma noteikti tiks izmantota jaunu pētījumu izstrādē, un gūtie draugi varbūt nākotnē kļūs par Latvijas Universitātes vieslektoriem. Liels paldies skolas organizētājiem un finansējuma piešķīrējiem par iespēju iegūt šo lielisko pieredzi!”

Dalīties