No 11. līdz 16. augustam notiek ikgadējā Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF) tradicionālās kultūras un mutvārdu vēstures ekspedīcija profesores Janīnas Kursītes zinātniskajā vadībā. Par norises vietu šogad izvēlēta Dienvidkurzeme, koncentrējoties uz Aizputes  –  Cīravas –  Kazdangas – Valtaiķu apkaimi.

Latvijas Universitātes folkloristikas jomas pētnieku un folklorā ieinteresētu studentu zinātniskās ekspedīcijas notiek jau vairāk nekā 20 gadu. Pētnieku uzmanība pēdējos gadus bija pievērsta lauka pētījumiem Latgalē (Augšdaugavas, Līvānu, Preiļu, Balvu novados).  Paveiktais rezultējies zinātnisko rakstu krājumos “Daugavpils novads. Vietas vērtība” (Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2018) un “Ekspedīciju gāte: Līvāni, Preiļi, Balvi” (sagatavošanā). Šogad pētnieki atgriežas pie sava sākotnējā pētījumu lauka – Kurzemes (sk. agrāk publicētos krājumus “Diždundaga. Apcerējumi par Dundagas novadu” (2017), “Suitu identitāte” (2005) un citas publikācijas. Ekspedīcijā LU pētnieku grupai pievienosies arī Rīgas Mākslas un mediju koledžas topošie videooperatori, lai video sižetos fiksētu ekspedīcijas gaitu.

Ekspedīcijas mērķis ir dokumentēt Dienvidkurzemes (Aizputes – Cīravas –  Kazdangas – Valtaiķu) apkaimes nemateriālo kultūras mantojumu:  apzināt vietu un notikumu stāstus, īpaši saistībā ar pirmskara laikā šeit dzīvojušajiem vācbaltiešiem, kuri šajā apkaimē mita līdz 1939. gadam. Tukšajās mājās pēc viņu izceļošanas uz Vāciju apmetās Vidzemes un Latgales latvieši, kara beigās – arī tie, kas nepaspēja doties bēgļu gaitās pāri jūrai uz Zviedriju.

Ekspedīciju dalībniekus interesē vietējie nostāsti par apkārtnes muižām Cīravā, Aizputē, Kazdangā; vietējo pieminekļu stāsti; Kazdangas saistība ar māksliniekiem Vilhelmu Purvīti, Johanu Valteru, ar dzejnieku Imantu Ziedoni; viss, kam saistība ar novada vēsturi, un arī novada cilvēku dzīvesstāsti. Latvijas Universitātes folkloristu ekspedīcijas jau no pašiem pirmsākumiem notiek sadarbībā ar mutvārdu vēstures pētniekiem, un visas ekspedīcijās pierakstītās dzīvesstāstu intervijas pēc ekspedīcijas tiks nodotas glabāšanai Latvijas Universitātes Nacionālajā Mutvārdu vēstures arhīvā.

Ekspedīcija notiek ar Latvijas Universitātes un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Dalīties