Šī gada 28. un 29. novembrī norisināsies konservatīvisma, liberālisma un reliģijas mijiedarbei veltīta konference “Exploring Conservativism, Liberalism, and Religion”, kuru organizē Latvijas Universitātes pētnieki, kuri specializējas teoloģijā, antropoloģijā, kā arī mediju analīzē.

Saskaroties ar šī brīža globālajiem izaicinājumiem, neizbēgami reflektējam par nākotnes perspektīvām. Pasaule, kurā valda karš, politiskā spriedze, ekonomiskās problēmas un populisma uzplaukums, rada tendenci pievērsties gan konservatīvām, gan liberālām vērtībām. Šādā kontekstā rodas būtisks jautājums par reliģijas lomu šīs mainīgās ainavas veidošanā.

Šķiet, ka reliģija piedzīvo atdzimšanu gan politiskajā, gan sabiedriskajā sfērā, nostiprinot konservatīvisma pamatus. Vienlaikus turpinās diskusijas par liberālisma nozīmi, atklājot dažādas perspektīvas par indivīda tiesībām un sabiedrības struktūrām. Pēdējo astoņu gadu laikā dažādās Eiropas valstīs ir novērojama sieviešu tiesību ierobežošana, kas izpaužas gan valsts, gan nevalstiskā sektora darbībā. Reliģiskajās kopienās bieži tiek aizstāvētas konservatīvas vērtības, dažkārt pat pretnostatot tās liberālajiem ideāliem, īpaši attiecībā uz ģimenes jautājumiem.

Konferences mērķis ir izpētīt šīs parādības, pētot neokonservatīvisma, liberālisma un reliģijas mijiedarbību. Analizējot, kā reliģiskās ietekmes, kopā ar konservatīvām un liberālām vērtībām, veicina mūsu kolektīvās trajektorijas veidošanu, konference tiecas arī aptvert šo parādību iespējamo ietekmi uz nākotni. Aicinām piedalīties diskusijās par šo spēku savstarpējo dinamiku un reflektēt par iespējamo nākotnes attīstību.

Aicinām līdz pat 20. septembrim pieteikt referātus konferencei par kādu no galvenajām tēmām:

  • Izpētīt konservatīvisma, liberālisma un reliģijas mijiedarbību;
  • Analizēt šo ideoloģiju ietekmi uz mūsdienu sociālajām struktūrām;
  • Izprast mediju nozīmi sabiedrības ieskatu atspoguļošanā un veidošanā.

Pieteikties konferencei iespējams conferences.lu.lv platformā.

Jautājumu gadījumā, lūdzu sazinieties, rakstot uz kristine.briede@lu.lv.

Dalīties