Laikā no 4. līdz 6. aprīlim notiks Armēnijas kultūras dienas Latvijā, ko organizē Armēnijas vēstniecība sadarbībā ar Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultāti (LU TF), LU Bibliotēku, Armēnijas preses aģentūru "Armenpress" un apgādu “Jumava”.

Pasākumu cikls aizsāksies 4. aprīlī, plkst. 17.00 ar Narekas Grigora „Žēlabu grāmatas” tulkojuma atvēršanas svētkiem LU Bibliotēkas lielajā konferenču zālē (Kalpaka bulvārī 4). Tas ir 11. gs. mūka un dzejnieka sarakstīts teksts – vienlaikus dzeja, lūgšanas un mistisks vēstījums – kam ir bijusi būtiska nozīme gan armēņu tautas garīgās dzīves stiprināšanā, gan arī kultūras identitātes veidošanā. Narekas Grigors tiek uzskatīts arī par nozīmīgu figūru, kas apvieno gan Austrumu, gan Rietumu garīgumu. „Žēlabu grāmata” jeb „Nareks” ir darbs, kas aptver visas cilvēces garīgo vēsturi un veido saikni starp dažādiem laikmetiem, paaudzēm un tautām. Pēc grāmatas atvēršanas svētkiem visiem interesentiem būs iespēja apskatīt fotoizstādi „Armēņu viduslaiku baznīcas”, kas plkst. 18.30 tiks atklāta LU Bibliotēkas 1. stāva izstāžu zālē (Kalpaka bulvārī 4).

 

5. un 6. aprīlī LU Mazajā aulā notiks divu dienu starptautiska konference „Nareka lasījumi Rīgā: atslēga starp Austrumiem un Rietumiem” (angļu valodā). Konferencē ar priekšlasījumiem par Narekas Grigoru uzstāsies pasaules un Latvijas izcilākie zinātnieki. Konferences viesus sveiks Armēnijas vēstnieks Tigrans Mkrtčjans un Armēnijas Kultūras ministra vietnieks Nersess Ter-Vardanjans, kā arī LU rektors Indriķis Muižnieks un LU TF dekāne Dace Balode.

Konferences programma pieejama šeit.

 

Pasākumu cikls noslēgsies 6. aprīlī, plkst. 20.00 ar armēņu kultūras vakaru, kura laikā Doma baznīcā norisināsies Narekas Grigora „Žēlabu grāmatas” tūkstošgadei veltīts koncerts. Ieeja koncertā ar ielūgumiem vai biļetēm, kuras var iegādāties Doma baznīcas kasē vai Biļešu Paradīzē (www.bilesuparadize.lv).

Dalīties