Lasītājiem pieejams jau 67. teoloģijas, reliģijpētniecības un kultūrvēstures žurnāla „Ceļš” numurs, kuru izdod LU Teoloģijas fakultāte (LU TF) sadarbībā ar LU Akadēmisko apgādu.

Kopš žurnāla „Ceļš” pirmā numura iznākšanas ir apritējuši vairāk kā 80 gadi, un  jau no pirmsākumiem tajā tikuši apkopoti akadēmiski raksti par reliģijas problemātiku, ievērojamiem Latvijas un ārvalstu teologiem, aktuāliem teoloģiskiem problēmjautājumiem u.tml. Vienam no ievērojamākiem LU TF teologiem veltīts arī  raksts jaunajā numurā – LU TF docents Jānis Rudzītis-Neimanis ir iedziļinājies profesora Imanuela Bencingera (1865 – 1935) nozīmīgajā darbā “Hebräische Archäologie”. Tāpat žurnāla „Ceļš” jaunākajā numurā apkopoti arī citi raksti, kas pievēršas vēsturiskām teoloģijas un reliģijpētniecības dimensijām. LU TF zinātniskais asistents Ņikita Andrejevs iedziļinājies seksualitātes kontroles mehānismos un autoritātes diskursā, kas ir atspoguļots “Pāvila darbu” askētiskajos makarismos. LU TF maģistra studiju programmas studente Madara Vilne savā rakstā savukārt apskatījusi matriarhātu un tā nozīmības aspektus.

Vairāki autoru darbi ir veltīti arī tieši Latvijas kontekstam, kā piemēram, vēsturniece, Dr. hist. Kristīne Ante ir apskatījusi konfesionāli jauktu laulību slēgšanas praksi starp Kurzemes guberņas Romas katoļu un pareizticīgo draudžu locekļiem 19. gs. – 20. gs. sākumā. LU TF absolvents Oļegs Jermolājevs ir iedziļinājies baptistu kopienas vēsturiskajā kontekstā, izpētot Mihaēla Hamburgera un Konrāda Jozua fon Beuningena nozīmi latviešu baptismā. Mg. theol. Linda Plešauniece ir pievērsusies mūsdienu Latvijas pestīšanas armijas tendenču apkopošanai. Savukārt literatūrzinātnieks Pauls Daija apskata racionālistu dziesmu grāmatas nozīmību latviešu lasīšanas vēstures kontekstā 19. gs. sākumā.

Rakstu krājuma turpinājumā apkopoti raksti par pasaulē aktuālām teoloģiskām un reliģijpētniecības tēmām. LU TF doktorants Jānis Krievkalns savā rakstā apskatījis “Trešā ceļa” meklējumus jeb antropozofiju kā pasaules uzskatu. Literatūrzinātniece, valodniece Janīna Kursīte un vēsturnieks Roberts Ķipurs sniedz ieskatu par uniātu reliģisko kustību. LU TF doktorants Ģirts Rozners apskata parūsiju, koncentrējoties tieši uz tās kavēšanās risinājumiem 20. gs. Jaunās derības teoloģijā. LU TF doktorante Ilze Stikāne savā rakstā analizē bīta paaudzes dzejā atspoguļoto reliģisko atsauču mijiedarbību ar mūziku. Savukārt LU TF doktorante Rota Stone ir apskatījusi Latviešu evaņģēliski luterisko baznīcu Amerikā (LELBA) kontekstu. Savukārt anglikāņu baznīcas kanoniķis Ēriks Vuds (Eric Woods) ir atspoguļojis anglikāņu konfesijas ētisko tradīciju.

 

Par žurnālu

 

Žurnāls „Ceļš” ir atjaunotās LU TF anonīmi recenzēts periodisks, starpdisciplinārs izdevums, kura mērķis ir padziļināt lasītāju izpratni par teoloģiju un reliģijpētniecību, tās vēsturiskajiem un mūsdienu procesiem. Žurnāls ir veltīts teoloģijas un reliģijpētniecības problemātikai starptautiskā kontekstā, īpaši pievēršoties reliģiskās dzīves analīzei Latvijā un Baltijā. „Ceļš” nav piesaistīts konkrētai reliģiskajai pārliecībai, tā uzdevums ir kritiski analizēt reliģiskos procesus, ietverot visdažādākās teoloģijas un reliģijpētniecības jomas. Žurnāla mērķauditorija ir humanitāro un sociālo zinātņu eksperti un studenti, kā arī visi, kas ieinteresēti reliģijas fenomenu zinātniskā analīzē.

 

Visērtāk izdevumu iegādāties Latvijas Universitātes apgāda grāmatu veikalā Raiņa bulvārī 19 (12.00 – 17.00), taču žurnāls pieejams arī Latvijas lielākajās grāmatnīcās. 

Dalīties