Šī gada Jauno vēsturnieku skolas programmas daudzveidības nodrošināšanā būtisku atbalstu sniedz Valsts pētījumu programmas projekts "Latvijas 20.–21. gadsimta vēsture: sociālā morfoģenēze, mantojums un izaicinājumi" (Nr. VPP-IZM-Vēsture-2023/1-0003).

Visu nodarbību sākums plkst. 10.30. Dalībai jāpiesakās līdz 23. septembrim, rakstot janis.keruss@lu.lv

2024. gada rudens

28. septembris. Doc. Jānis Ķeruss “Māksla un vara padomju Latvijā 20. gadsimta 50. gadu otrajā pusē”. Lekcijā tiks pievērsta uzmanība mākslas, galvenokārt padomju Latvijas literatūras transformācijas procesiem daļējās destaļinizācijas laikā, sociālistiskā reālisma dogmu pakāpeniskai atmešanai un mākslas īpašai lomai attiecīgā laika sabiedrības izglītošanā un informēšanā. Skolēniem būs iespēja nodarbības laikā lasīt vēstures avotus un iepazīties ar atsevišķiem to analīzes tehnikas aspektiem.

Nodarbība notiek klātienē ar translāciju BBB vidē.

12. oktobris. LU Latvijas vēstures institūta vadošais pētnieks Uldis Neiburgs vadīs izbraukuma semināru “Salaspils nometne un memoriāls: vēsture, ideoloģija, atmiņa”.  Vēsturnieks U. Neiburgs iepazīstinās skolēnus ar vācu okupācijas laikā pastāvošās ieslodzīto nometnes vēsturi, kuras vietā 1967. gadā uzcelts memoriāls, kā arī citām tā apkārtnē esošajām Otrā pasaules kara vēstures piemiņas vietām.

Ekskursija sākas plkst. 10.30 ar speciāli tai paredzētu autobusu no Aspazijas bulv. 5.

19. oktobris. Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētnieks Valdis Kuzmins “Vēstures avoti un literatūra par Vācijas un PSRS kara norisēm Latvijas teritorijā”. Lekcijā skolēnus iepazīstinās ar ceļojošās izstādes “1944 – kara lauzums Latvijas pilsētainavā” sagatavošanā izmantotajiem materiāliem un lielākajiem kara laikā radītajiem postījumiem Latvijas apdzīvotajās vietās.

Lekcija notiek klātienē Aspazijas bulv. 5

30. novembris.

1. lekcija plkst. 10.30. LU profesors Gvido Straube "Mana pasaule vai kas ir tur, aiz apvāršņa?: Iedzīvotāju mobilitāte 17.–19. gadsimtā Latvijā un savas tuvākās apkārtnes izpratne". Lekcijā būs pievērsta uzmanība jautājumam, cik tālu gāja vai brauca vidusmēra Latvijas iedzīvotāji norādītajā laika periodā, ar kādiem objektiem un institūcijām viņi bija pazīstami un kā uztvēra savu tālāko apkārtni.

2. lekcija plkst. 12.00. Latvijas Universitātes pētnieks Mārcis Kalniņš “Iežu apstrāde un izmantošana no akmens laikmeta līdz mūsdienām”. Lekcijā pētnieks iepazīstinās klausītājus ar akmens, galvenokārt krama apstrādes tehnikām akmens laikmetā un veiks atsevišķu šo tehniku demonstrējumus auditorijā.

Abas lekcijas notiek klātienē Aspazijas bulv. 5.

7. decembris. LU lektore Ginta Ieva Bikše “Latvijas iedzīvotāji Spānijas pilsoņu karā 1936–1939”. Vienā no nozīmīgākajiem konfliktiem Eiropā starpkaru posmā – Spānijas pilsoņu karā – bija iesaistīti daudzu tautību pārstāvji, kuri konfliktā saskatīja iespēju cīnīties par saviem pasaules uzskatiem. Arī Latvijas iedzīvotāji nebija izņēmums. Lekcijas laikā skolēniem būs iespēja analizēt arī dažādu pušu vēstures avotu fragmentus par šo konfliktu.

Lekcija notiek attālināti BBB vidē.

 

2025. gada pavasaris

25. janvāris. LU doc. Mārtiņš Mintaurs “Mūsdienu mīti par dzīvi padomju Latvijā”. Lekcijā tiks pievērsta uzmanība izplatītākajiem mītiem par labajiem dzīves apstākļiem  padomju Latvijā vēlīnā sociālisma laikā 70. un 80. gados.  Piemēram, vai tiešām bezmaksas dzīvokļi un medicīna bija pilnīgi bez maksas un vai kāds par tiem tomēr nemaksāja.

Lekcija notiek attālināti BBB vidē.

22. februāris. Daugavpils Universitātes profesore Irēna Saleniece “Laikabiedru mutvārdu atmiņas kā vēstures avots”. Profesore lekcijā iepazīstinās klausītājus ar laikabiedru dzīvesstāstu kā vēstures avota īpatnībām, norādīs kādiem jautājumiem būtu jāpievērš uzmanība, intervējot laikabiedrus.

Lekcija notiek attālināti BBB vidē.

29. marts.

1. lekcija plkst. 10.30. LU lektors un doktorants Edvards Seliška “Diplomāti un diplomātija no 18. gadsimta līdz mūsdienām”.  Lekcijā tiks sniegts pārskats par diplomātu darba specifikas un uzdevumu vēsturi sākot no 18. gadsimta.

2. lekcija plkst. 12.00. LU asoc. profesors Jānis Taurēns “Trešās atmodas cēloņi un norise 20. gs. 80. gadu beigās”. Lekcijā tiks sniegts ieskats politiskajos procesos, kuru rezultātā M. Gorbačova iniciētā pārbūve Baltijas republikās transformējās cīņā par neatkarības atjaunošanu, kā arī ieskats šī procesa norises galvenajos posmos.

Lekcijas notiek klātienē Aspazijas bulv. 5.

26. aprīlis. Latvijas Kara muzeja pētnieks Jānis Tomaševskis “Nacionālā bruņotā pretošanās kustība Latvijā 1941. gada jūnijā”. Lekcijā uzmanība būs pievērsta šīs samērā īslaicīgās un maz zināmās parādības cēloņiem un izpausmēm, kustībā iesaistīto personu aptuvenajam skaitam un tās efektivitātes vērtējumiem.

Lekcija notiek klātienē Aspazijas bulv. 5.

Dalīties