Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar Latvijas Universitātes Klasiskās filoloģijas nodaļu, Latīniskā kultūrmantojuma centru un Hellēnistikas centru aicina uz četru sarunu ciklu, kurā ikvienam interesentam pavērsies iespēja iepazīt Romas zelta laikmeta literatūru kā fenomenu ar pārlaicīgu vērtību.

Akcentējot šim laikmetam piederīgo tekstu tulkojumus latviešu valodā, sarunās Muzeju krātuvē tiks izzināta un no dažādiem skatu punktiem apspriesta laikmetam raksturīgā literārā telpa un tās ilgtermiņa nozīme Eiropas kultūrā. Īpaša uzmanība tiks pievērsta Vergilijam, vienam no izcilākajiem Romas zelta laikmeta autoriem, un viņa daiļradei, jo sevišķi poēmai Georgikas, kurā smalki ievērptas laikmetam raksturīgās kultūrzīmes. Sarunu cikla laikā paredzēts aktualizēt ievērojamā latviešu klasiskā filologa Augusta Ģiezena (1888–1964) Georgiku nepublicēto tulkojumu, kas glabājas LU bibliotēkas krājumā.

Sarunu cikla programma:
02.10.2024 plkst. 17.00
Pirmā saruna. Kur tas zelts aprakts? Tekstu vērtība un vērtības tekstos

06.11.2024 plkst.17.00
Otrā saruna. Seno grieķu mantojums Romas zelta laikmeta tekstos: balsis un atbalsis

27.11.2024 plkst.17.00
Trešā saruna. Dziedu par cīņām un vīru... Vergilijs un viņa daiļrade

11.12.2024 plkst. 17.00
Ceturtā saruna. Vergilija Georgikas latviešu lasītājam

Lasījumus un sarunu ciklu īstenos un vadīs Latvijas Universitātes klasiskās filoloģijas speciālistes asoc. prof. Gita Bērziņa, doc. Brigita Cīrule, doc. Ilona Gorņeva un prof. Ilze Rūmniece

Papildu informācija un pieteikšanās.

Sarunu ciklu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Dalīties