Zinātnieku naktī 27. septembrī no plkst. 17.00 Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultāte piedāvā ļoti plašu programmu. Ja aizrauj filozofija, teoloģija un reliģijpētniecība, valodas un kultūra vai vēsture un arheoloģija, satiec mūsu zinātniekus un apmeklē pasākumus Latvijas Universitātē Jelgavas ielā 1 un 3, Kronvalda bulvārī 4 un Kalpaka bulvārī 4!

Pasākumi LU Akadēmiskā centra Dabas mājā Jelgavas ielā 1: 

Skatuve 

19.20 Interaktīvā diskusija “Valodas vara un skaistums” 

Diskusiju vada Sanda Rapa un Anete Ozola no LU HZF Latviešu valodas institūta. Piedalās LU zinātnieki no dažādām zinātņu nozarēm.  

2. stāvs, 217. auditorija   

Kas ir brīvība?LU HZF Filozofijas un ētikas nodaļa 
17.00–17.30 – Priekšlasījums “Brīvības izpratnes – brīvības teorijas”  
17.30–18.00 – Jautājumu un atbilžu sesija  

Saliedētības lietussargi. LU HZF Filozofijas un socioloģijas institūts 
18.00–21.00 Sarunāsimies zem lietussargiem un noskaidrosim, kas ir saliedētība  

4. stāvs 

401. auditorija  

Vai teologs ir zinātnieks? LU HZF Teoloģijas un reliģijpētniecības nodaļa 
Kas ir zinātnieks, kādas krāsas zeķes tas nēsā un kāpēc teoloģijai ir vieta akadēmiskā vidē?  
/piemērots ģimenēm ar bērniem/ 

405. auditorija 

Kurš kuru? LU HZF Filozofijas un socioloģijas institūts 
Cilvēku un MI čatbotu sacensību stacija  
/piemērots ģimenēm ar bērniem/ 

 

Pasākumi LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā Jelgavas ielā 3: 

1. stāvs, 103. un 104. auditorija 

Valodu un kultūru labirinti. LU HZF Latvistikas un baltistikas nodaļa, Klasiskās filoloģijas nodaļa, Romānistikas nodaļa, Rusistikas un slāvistikas nodaļa, Anglistikas nodaļa, Āzijas studiju nodaļa 

Aicinām ielūkoties dažādu valodu un kultūru labirintos /piemērots ģimenēm ar bērniem/: 

  • Ieskaties latviešu valodas labirintos: kā tiek darināti vārdi un vārdu ligzdas? 

  • Atklāj latviešu literatūru: iepazīsti, kā veidojas postmoderns literārais teksts

  • Izpēti, kā latviešu folklorā tiek atspoguļots labirinta motīvs.

  • Iedziļinies klasisko valodu (sengrieķu un latīņu) nozīmju labirintos, iepazīstot kultūras mantojuma un antīkās mitoloģijas jautājumus! 

  • Izkļūsti no romāņu valodu labirinta, uzzinot atbildes uz daudziem jautājumiem par franču, spāņu un itāļu valodu! 

  • Nokļūstot slāvu (poļu, čehu) valodu un literatūras labirintos, neapjūc starp tulka viltus draugiem, slāvu fantāziju literatūrā un slāvu tautas mīklās! 

  • Iepazīsti angļu valodu mūsdienu tehnoloģiju virpulī: digitālie rīki, korpuss, elektroniskās vārdnīcas, vizualizācija – to visu iepazīsim, darbojoties ar angļu valodas vārdiem. 

  • Iemācies uzrakstīt savu vārdu arābu valodā, gūsti ieskatu arābu valodas skanējumā, uzbūvē un īpatnībās! 

2. stāva gaitenis.  

Satiec savu filosofu!LU HZF Filozofijas un socioloģijas institūts 
Tests, kas ļauj noskaidrot sev tuvāko filosofu  

 

Norises Kronvalda bulvārī 4–222: 

Lībiešu stacija. LU Lībiešu institūts 
Iepazīstināsim ar Latvijas pirmiedzīvotāju – lībiešu – valodu, vēsturi un kultūru, lībiešu pēdām Latvijā. Piedāvāsim iespēju spert pirmos soļus lībiešu valodā un ieklausīties tās skaņās, izzināt digitālo resursu un instrumentu veidošanu apdraudētajām valodām. 

 

Pasākumi Kalpaka bulvārī 4:  

Pagrabstāvs:  

Pa Latvijas senāko iedzīvotāju pēdām. LU HZF Latvijas vēstures institūts, Bioarheoloģisko materiālu krātuve  
18.00–20.00 Iespēja apskatīt 9000 gadus vecu Baltijā senāko iedzīvotāju antropoloģisko materiālu. Speciālisti pastāstīs “kā lasīt kaulos ierakstīto informāciju”. Tiks aplūkotas tēmas “Zobi stāsta stāstus”, “Mezolīta sieviete Latvijas teritorijā”, “Seno iedzīvotāju uzturs un veselība”, “Latviešu saknes. Senāko Latvijas iedzīvotāju DNS pētījumi”. 

1. stāvs 

20. gadsimta konspiritualitātes labirints.LU HZF Filozofijas un socioloģijas institūts  
Aicinām izzināt 20. gadsimta konspiritualitātes vēstures līkločus, aplūkojot saikni starp jaunajām garīgajām kustībām un sazvērestības teorijām. Apmeklētājiem būs iespējam izaicināt savus priekšstatus viktorīnā un citos uzdevumos. 
  

Kopā ar zinātnieku vēstures labirintos. LU HZF Latvijas vēstures institūts sadarbībā ar HZF Vēstures un arheoloģijas nodaļu.  

  •  18.00–19.00 publiskais seminārs “Vēsture: zinātne vai literatūra?” Publisks seminārs un diskusija par 20. gadsimta amerikāņu vēsturnieku Haidena Vaita un Georga Igersa priekšstatiem par vēstures rakstīšanu un pagātnes reprezentāciju. 
  • 19.00–21.30 audiovizuāls sarunu cikls “Latvija. XX–XXI gadsimts. Pagātnes reprezentācijas un (dez)informācija”. Priekšlasījumi un video materiālu demonstrējumi par Latvijas 20. gadsimta vēstures tematiku, tās atspoguļojumu un izpratni laika posmā starp Pirmo un Otro pasaules karu, padomju okupācijas laikā, latviešu trimdā Rietumos un mūsdienu Latvijā. 
  • 19.00–21.00 atvērtā darbnīca “Iejūties vēsturnieka ādā”. Dažādu vēsturnieka darba pienākumu veikšana improvizētā vēstures pētnieka laboratorijā un iespēja papildus izzināt savas ģimenes pagātni plašākā Latvijas 20.–21. gadsimta vēstures kontekstā. 
     

2. stāva zāle 

Aizmirstie filozofi. LU HZF Filozofijas un ētikas nodaļa  
19.00–20.00 Prezentācija par Ēriku Zēlu un Kurtu Stavenhāgenu Rīgas Herdera institūtā un pasaulē un diskusija pēc prezentācijas. 

3. stāvs 

325. kabinets 

Ko Tu zini par Latvijas čigāniem?LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts un LU HZF Filozofijas un socioloğijas institūts 
Klausoties čigānu mūziku un iepazīstoties ar vēsturiskām un unikālām foto un audio liecībām, ikviens varēs izstāstīt arī savu stāstu par kādu notikumu vai satikšanos ar Latvijas čigāniem. Aktivitātes mērķis ir uzklausīt un izprast, ko sabiedrība patiesi zina par čigāniem Latvijā, vienlaikus sniedzot iespēju plašākai sabiedrībai iepazīt romu vēsturi, kultūru un tradīcijas, tā sekmējot kā izpratni un empātiju, tā iestāšanos par saviem līdzcilvēkiem. 
  

Gaitenis 

Latviešu valodas daudzveidība laikā un telpā. LU HZF Latviešu valodas institūts.  

Iespēja iepazīties ar senajiem tekstiem un latviešu valodas dialektiem, paklausīties dažādus izlokšņu audioierakstos, lasīt senos tekstus, spēlēt dažādas valodas viktorīnas. Ikviens interesents varēs noskaidrot, kā top vārdnīcas un kā tiek analizēti latviešu valodas vārdi un teksti. 

 

Papildu informācija par Zinātnieku nakts programmu Latvijas Universitātē.

Dalīties