Svinot Eiropas Valodu dienu, sestdien, 28. septembrī, visas dienas garumā, no plkst. 11.00 līdz 18.00, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies Eiropas Valodu festivāls, kurā ar daudzveidīgām aktivitātēm piedalīsies arī Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes (LU HZF) valodu speciālisti.

Pasākumā ikvienam būs iespēja ne vien izzināt dažādas Eiropas valodas, bet arī pārbaudīt savas svešvalodu prasmes, izspēlēt dažādas ar valodām saistītas spēles, piedalīties valodas darbnīcās, viktorīnās, konkursos un citās izglītojošās un izklaidējošās norisēs.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre: “Šogad, svinot Eiropas Valodu dienu, mums ir dubulti svētki. Svinam ne vien valodu un kultūru daudzveidību, bet atzīmējam arī 20 gadus, kopš Latvija pievienojās Eiropas Savienībai un tādējādi latviešu valoda kļuva par vienu no ES oficiālajām valodām. Šī ir iespēja ikvienam iepazīt tuvāk mūsu pašu un citas Eiropas valodas, jo katra jauna valoda, ko apgūstam, mums atver arvien jaunas durvis – vai tās būtu studijas citā valstī, ko piedāvā Erasmus+ apmaiņas programma, vai arī plašākas darba iespējas”.

Festivālā būs pārstāvēta lielākā daļa Eiropas Savienības valodu. Triju augstskolu stendos festivālā varēs uzzināt vairāk par valodu studiju programmām. Latvijas Universitātes stendā dienas garumā varēs satikt HZF bakalaura studiju programmas “Filoloģija” mācībspēkus un studentus un iepazīt romāņu (franču, itāļu, spāņu), klasiskās (latīņu un sengrieķu), somugru (igauņu), vācu, zviedru, kā arī slāvu (poļu, čehu) valodas un uzzināt vairāk par šo valodu studiju iespējām LU.

HZF mācībspēki būs sastopami arī vēstniecību un kultūras institūtu organizētajos valodu stendos, tāpat aktīvi darbosies arī angļu valodas stendā, piedāvājot apmeklētājiem iepazīties ar mākslīgā interneta iespējām angļu valodas apguvē – šajā stendā būs iespējams uzzināt arī visu par anglistikas studijām LU.

Pasākumā uz skatuves notiks arī diskusijas. Vai ar valodām saistītām studijām ir nākotne –  par to diskusijā “Tulkošanas studijas: nākotnes perspektīvas” kopā ar jomas kolēģiem spriedīs arī HZF Anglistikas nodaļas profesors Andrejs Veisbergs, savukārt otra diskusija būs veltīta aktuālajam jautājumam par svešvalodu mācīšanu un apguvi skolās.

Latviešu valodas aģentūra pasākumā iepazīstinās ar jaunāko valodas pētījumu atziņām (par to stāstīs arī Latviešu valodas aģentūras galvenā lingviste un HZF Latvistikas un baltistikas nodaļas lektore Evelīna Zilgalve). Savukārt Valsts izglītības attīstības aģentūra, noslēdzot Eiropas Komisijas iniciatīvas “Eiropas Atzinības zīme valodu apguvē” 2023.–2024. gada periodu, izcels labākos un novatoriskākos Erasmus+ projektus valodu apguves jomā. 

Eiropas Valodu diena tiek atzīmēta ik gadu 26. septembrī jau kopš 2001. gada. Tās mērķis ir pievērst uzmanību valodu daudzveidībai Eiropā, kā arī veicināt valodu mācīšanos un interesi par tulkošanu un citām profesijām, kas saistītas ar valodu.

Eiropas Valodu festivālu organizē Eiropas Komisija sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, pasākumu atbalsta Latviešu valodas aģentūra, Valsts izglītības attīstības aģentūra, Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs un Slovākijas Republikas vēstniecība, informatīvo atbalstu sniedz E-klase. Starp pasākuma dalībniekiem ir Eiropas Savienības valstu vēstniecībaskultūras institūti, augstskolas, kultūras biedrības un citi.

Plašāka informācija un pasākuma programma pieejama šeit.

Dalīties