No 8. līdz 18.maijam Ķīnas Tautas Republiku apmeklēja četru Austrumeiropas valstu, to skaitā arī Latvijas, izglītības un nevalstisko organizāciju pārstāvju delegācija. Tās sastāvā bija uzaicināti piedalīties arī LU HZF Āzijas studiju nodaļas sinoloģijas speciālisti.

Galvenais sadarbības partneris Ķīnā bija Ķīnas starptautiskās sadarbības asociācija (CAFIU). Delegācija apmeklēja Pekinu, Sjameņ, Cjuaņdžou un Fudžou pilsētas. ĶKP un municipalitāšu vadošie darbinieki iepazīstināja viesus ar valsts kultūras, ekonomikas un izglītības jaunākajām tendencēm un sadarbības veidiem ar ārzemēm.

Semināra ietvaros varēja uzzināt par 13.Piecgades plānu, Vienas jostas - Viena ceļa stratēģiju, kā arī par Jaunā jūras Zīda ceļa programmu. Delegācija apmeklēja vairākus uzņēmumus, īpašo tirdzniecības zonu, specializētus muzejus, kā arī vēsturiskas nozīmes apskates vietas. Bija iespēja pilnā mērā izbaudīt ķīniešu kulinārijas bagātības ziemeļu reģionu gaumē, kā arī apbrīnot dienvidu augļu daudzveidību un jūras veltes. Starp interesantākajiem apmeklējuma objektiem minami - Konfūcija institūta galvenā pārvalde Pekinā, domātāja Laodzi akmens tēls Cjinjuaņ kalnā un Fudžou Radio un TV centrāle.

Delegācijas dalībnieki guva dziļu iespaidu par ĶTR komunistiskās politikas un diplomātijas etiķetes specifiku, Ķīnas nākotnes izaicinājumiem, vietējo kultūru Ķīnas ziemeļos un dienvidaustrumu piejūras reģionos.

Share