Š. g. 13. septembrī, ievērojamā Latgales pirmās atmodas darbinieka, Romas katoļu garīdznieka, pedagoga un literāta Nikodema Rancāna (1870–1933) 145. dzimšanas dienas atceres pasākumā Rēzeknes Augstskolā pirmo reizi tika pasniegta balva Latgales izcilākajiem pedagogiem. Konkursa četrās nominācijās bija izvirzīts 31 pretendents.

Jaundibināto balvu plānots piešķirt reizi gadā, N. Rancāna dzimšanas dienā. Pēc skolu un citu ar izglītību saistītu iestāžu ieteikuma balvu varēs saņemt vispārējās izglītības un pamatizglītības iestāžu skolotāji, augstāko un vidējo profesionālo mācību iestāžu mācībspēki. Balva tiek pasniegta par ievērojamu ieguldījumu mācību darbā, latviskās un latgaliskās kultūras un tradīciju ieaudzināšanu jaunajā paaudzē. Balvas nolūks ir stiprināt pedagoga profesijas prestižu sabiedrībā, godinot izcilu veikumu pedagoģiskajā darbā. Arī pats N. Rancāns ir bijis ievērojams pedagogs – Rīgas Katoļu garīgā semināra profesors, Aglonas un Jaunaglonas ģimnāziju direktors, Rēzeknes Valsts skolotāju institūta direktors. Leģendārs kļuvis viņa nesavtīgums un atdevīgums lietai.

Īpaši šim pasākumam ir izgatavota balva – sudraba pakavsakta, ko veidojis pazīstamais Maltas rotkalis Rihards Ciblis, – tā ir laimes un svētības zīme, tā simbolizē virzību uz priekšu.

Īpašu balvu par nopelniem latgaliešu literārās valodas attīstībā un popularizēšanā sabiedrībā saņēma LU Latvistikas un baltistikas nodaļas Baltu valodniecības katedras profesore Lidija Leikuma. Apsveicam!
Plašāka informācija

Share