2. decembrī, HZF Latvistikas un baltistikas nodaļas lietvede Liene Kalviša aizstāvējusi promocijas darbu "Evidencialitātes izteikšanas līdzekļi latviešu valodā" un ieguvusi filoloģijas doktora zinātnisko grādu valodniecības zinātņu nozarē latviešu sinhroniskās valodniecības apakšnozarē.

Promocijas darbs izstrādāts LU HZF Latviešu un vispārīgās valodniecības katedrā 2009.-2014. gadam projektā "Atbalsts doktora studijām Latvijas Universitātē-2". Darba vadītāja ir LU HZF Latviešu un vispārīgās valodniecības katedras prof. Dr. philol. Andra Kalnača, recenzentes - Dr. habil. philol. Ilga Jansone (LU Latviešu valodas institūts), Dr. philol. Anna Vulāne (LU Pedagoģijas, psiholoģija un mākslas fakultāte), Dr. philol. Linda Lauze (Liepājas Universitāte).

Lienes Kalvišas promocijas darbam piemīt īpaša novitāte latviešu valodniecībā, jo tas ir pirmais pētījums par evidencialitāti un tās izpausmēm latviešu valodā. Evidencialitāte ir semantiska kategorija, kuras galvenā funkcija ir norāde uz informācijas ieguves avotu. Liene Kalviša savā pētījumā pamato, ka runātāja pieredzes un zināšanu avota atspoguļojums valodā ir būtiska izteikuma semantikas daļa un evidencialitātes kā semantiskas kategorijas analīze paver plašas iespējas izteikuma analīzē ņemt vērā teksta autora pieredzi un zināšanas, kā arī izteikuma satura pamatā esošo informācijas avotu, kas ir būtiska ikvienas saziņas situācijas daļa.

Apsveicam jauno filoloģijas doktori!


Share