Š.g. 18. aprīlī svinīgā gaisotnē LU Bibliotēkas Humanitāro zinātņu bibliotēkā tika atklāta LU HZF Servantesa nedēļa, kas veltīta slavenā spāņu rakstnieka Migela de Servantesa (1547.-1616.) nāves 400. gadskārtai.

Pasākumā piedalījās Spānijas Karalistes vēstnieka Latvijā vietnieks Giljermo Lopess Galjego, Latvijas Kultūras akadēmijas profesore, Dr. Phil. Daina Teters, LU HZF dekāne prof. Ilze Rūmniece, LU Bibliotēkas Humanitāro zinātņu bibliotēkas vadītājs Rinalds Baranovs, kā arī LU HZF studenti un Servantesa talanta cienītāji.

Servantesa nedēļas atklāšanas pasākums tika veltīts romāna "Dons Kihots" starptautiskajai dimensijai, tā aktualitātei 21. gadsimtā un ar romānu saistītiem jautājumiem, uz kuriem joprojām tiek meklētas atbildes. LU HZF Ibēristikas studiju katedras vadītāja asoc.prof. Alla Placinska akcentēja šī darba nenovērtējamo ietekmi uz pasaules literatūras un mākslas attīstību, savukārt prof. D. Teters veltīja uzmanību Servantesa un Šekspīra paralēlēm biogrāfijā un daiļradē.

Rinalds Baranovs atklāja grāmatu izstādi, kas veltīta "Dona Kihota" izdevumiem, kritikai un tulkojumiem. LU Bibliotēka var lepoties ar unikālajiem šī romāna 19.gs. tulkojumiem angļu valodā.

Pasākuma noslēgumā notika slavenā romāna fragmenta lasījums 25 dažādās pasaules valodās. Lasījumos piedalījās gan pasākuma organizatori, gan studenti un viesi.

Servantesa nedēļas ietvaros 20. aprīlī Ibēristikas studiju katedras mācībspēki rīkoja īpašas lekcijas par Spānijas virtuves populārākajiem ēdieniem, kas atspoguļoti romānā “Dons Kihots”, romānā sastopamajām metaforām un 16.-17.gs. Spānijas sabiedrības kritiku.

Servantesa nedēļa tiks noslēgta š.g. 25. aprīlī ar filmas "La Española Inglesa" noskatīšanos un diskusiju plkst. 14.00 Visvalža ielā 4a, 422. aud.
Būsiet laipni gaidīti!


Foto: Marianna Zvaigzne




Share