Kembridžas Universitātes Skota Polārās izpētes institūta pētnieces Olgas Ulturgaševas priekšlasījums “Kustība, kinētiskā klātbūtne un persona Sibīrijas ziemeļbriešu ganu nomadiskajā kosmoloģijā” norisināsies piektdien, 28. februārī plkst. 10.30 Humanitāro zinātņu fakultātē (Visvalža ielā 4a) 401. telpā.

Seminārā pētniece Olga Ulturgašova aplūko djulučena (“gars, kas ceļo pa priekšu”) jēdzienu  Sibīrijas evenu kopienā, kas izgaismo cilvēku potenciālu pareģot savu nākotni. Lai ilustrētu, kā tiek plānots, izstāstīts vai iztēlots nākotnes notikums ar gara (djulučena) palīdzību un kā šīs nākotnes norises tiek virzītas uz piepildījumu, tiks aplūkota evenu nomadu gadījumu izpēte. Pētniece pievērsīsies tam, kā eveni konceptualizē personu un likteni, balstoties uz paredzējuma un piepildījuma saikņu analīzi.

Sīkāka informācija par Olgu Ulturgaševu un viņas pētījumiem pieejama šeit. O. Ulturgaševa 28. februāra vakarā plkst. 18.00 sniegs priekšlasījumu arī Rīgas Ekonomikas augstskolā, 303.telpā. Priekšlasījuma tēma - "GULAGA cietumnieku rēgi evenu mirušo pasaulē". Abi priekšlasījumi notiks angļu valodā. Ikvienam interesentam ieeja pasākumos ir bez maksas. Pasākumus rīko Latvijas Antropologu biedrība, sadarbojoties ar LU Humanitāro zinātņu fakultāti un Rīgas Ekonomikas augstskolu.  

Share