Latvijas Universitātes 79. Starptautiskās zinātniskās konferences ietvaros  23.  februārī norisināsies Vēstures un filozofijas fakultātes (VFF) plenārsēde Dzīve ar sērgu. Sociālā pieredze un transformācijas procesi krīzes laika sabiedrībās.

Plenārsēdi 10:00 atklās Vēstures un arheoloģijas nodaļas vadītāja Andra Levāna un Filozofijas un ētikas nodaļas vadītāja Raivja Bičevska ievadvārdi.

Plkst. 10:15 VFF profesora Igora Šuvajeva ievadlekcija Dzīve ar sērgu. Retrospektīvi un prospektīvi apsvērumi.

Piedāvājam ielūkoties lekcijas anotācijā /prof. I. šuvajevs/:

Lai nerastos pārpratumi, daži paskaidrojumi. Dzīve ar sērgu – dzīve pašam ar sevi. Prospektīvie apsvērumi ir saistīti ar pagājušo. Retrospektīvais attiecas uz nākamību.

Pārdomās iezīmēti trīs laiki: antīkais, 16. gadsimts un mūsdienas. Antīkās pasaules tekstos tiks izceltas pasāžas par dzīvību, epidēmiju un ķermeņa lietošanu. 16. gadsimta norisēs tiks uzsvērta nevis jaunās pasaules atklāšana, bet gan sērgas izplatīšana. Mūsdienu kontekstā tiks aplūkota higienizācija un bakterioloģizācija, vienlaikus aktualizējot imūno un komūno saistībā ar cilvēku. Referātā tiks atgādināts par ars moriendi, tās mūsdienīgo saārdīšanu un medicīnas tehnizāciju.

Tagadējās sērgas svarīgākais faktors ir nevis vīruss, bet sociālpolitiskā un ekonomiskā problemātika. Piedāvāto skatījumu raksturo nevis historiogrāfija, bet ģenealoģija. Dažu vēsturisku notikumu atgādinājums kalpo tagadnes vēstures skaidrošanai.

 

Plenārsēdes norise ZOOM platformā.

Pieslēgšanās saite: https://zoom.us/j/91403642736?pwd=SG9lb3ZSejlNcFUwdG5wS1VIamo2QT09

Meeting ID: 914 0364 2736  Passcode: 516357

 

Laipni gaidīti!

Share