Vēstures un filozofijas fakultāte atsāk nodarbības vidusskolēniem Jauno vēsturnieku skolā

2021. gada septembrī darbu atsāk LU Jauno Vēsturnieku skola. LU Vēstures un filozofijas fakultātes Jauno vēsturnieku skola (saīsināti JVS) paredzēta vidusskolēniem, lai viņus padziļināti iepazīstinātu ar daudzveidīgajām vēstures jomām un rosinātu interesi par vēsturi un vēstures pētniecību, vienlaikus veidojot priekšzināšanas studijām LU VFF.

Šajā rudenī darbojamies galvenokārt tiešsaistes formātā ZOOM vidē, bet pirmā lekcija 25. septembrī paredzēta klātienē.

Šogad ieviešam jaunu rubriku - "Vēstures noslēpumu atklāšana". Tās ietvaros fakultātes studenti iepzīstinās skolēnus ar savu zinātnisko darbu izstrādi, sniedzot ieskatu studiju procesā un darbā pie sava zinātniskā pētījuma izstrādes.

Nodarbības notiek  sestdienās un to sākums ir plkst. 10.30. Skolēnu pieteikšanās JVS norisinās elektroniski līdz 24. septembrim, aizsūtot pieteikumu JVS koordinatoram doc. Jānim Ķerusam uz e-pastu janis.keruss@lu.lv.

 Informāciju par JVS un paredzētajām nodarbībām, ZOOM pieslēgšanās saiti, kā arī mājas darbiem domāto nodarbību materiālus skolēni saņem elektroniski uz saviem e-pastiem.

NODARBĪBU PLĀNS

Visu nodarbību sākums plkst. 10.30.

25. septembris. Otrais pasaules karš un Latvijas sabiedrība (1939 – 1945). (Lekcija, vada doc. J. Ķeruss)

Iedzīvotāju dzīves līmeņa izmaiņas kara gaitā, sabiedriskā un kultūras dzīve karā. Okupācijas varu represijas, mēģinājumi izvairīties no tām, iedzīvotāju mobilizācijas karojošo valstu armijās.

LU Vēstures un filozofijas fakultātē, Aspazijas bulvārī 5.

Pēc nodarbības pastaiga pa Vecrīgu un iepazīšanās ar Otrā Pasaules kara norises vietām vecpilsētā (Vada doc. J. Ķeruss)

KLĀTIENES NODARBĪBA, LAI IEKĻŪTU FAKULTĀTĒ NEPIECIEŠAMS DERĪGS COVID SERTIFIKĀTS.

9. oktobris. Latvijas Republikas ārējā tirdzniecība (1920 – 1940). (Lekcija, vada doc. J. Ķeruss);

Latvijas galvenās eksporta un importa preces, to izmaiņas laika gaitā. Nozīmīgākie tirdzniecības partneri. Ieved- un izvedmuita. Eksporta veicināšanas politika.

Pēc nodarbības skolēniem būs iespēja iepazīties ar Vēstures un filozofijas fakultātes studentu zinātnisko pētījumu izstrādi.  3. kursa studente Trīne Žagare pastāstīs par bakalaura darba izstrādi par Latvijas un Zviedrijas politiskajām un saimnieciskajām attiecībām trīsdesmito gadu beigās. Skolēniem būs iespēja iepazīties kā notiek studentu darbs pie šāda veida pētījumiem, kādi un kur ir pieejami attiecīgā darba izstrādei nepieciešamie avoti un par ko tie liecina.

TIEŠSAISTES NODARBĪBA, NOTIEK ZOOM VIDĒ.

30. oktobris. Flote bez savas valsts: Latvijas tirdzniecības kuģi un kuģinieki Rietumos Otrā pasaules un aukstā kara gados. (Lekcija, vada doktorants Dāvis Beitlers);

Latvijas kuģi un jūrnieki ASV un Anglijas dienestā, kā arī latviešu cilmes kuģīpašnieku darbība šajās zemēs Otrā pasaules kara gados un pēckara Rietumos. Kuģu tiesiskais statuss un to likteņi. 

TIEŠSAISTES NODARBĪBA, NOTIEK ZOOM VIDĒ

13. novembris. Dzīve Latvijā akmens laikmetā. (Lekcija, vada pētnieks Mārcis Kalniņš);

Jaunākie pētījumi par iedzīvotāju nodarbošanos, dzīves vietām, slimībām un sabiedrības sociālo organizāciju Latvijas teritorijā akmens laikmetā.

TIEŠSAISTES NODARBĪBA, NOTIEK ZOOM VIDĒ.

27. novembris. Spānijas pilsoņu kara (1936–1939) atspoguļojums propagandas materiālos (Vada lektora pienākumu izpildītāja Ginta Ieva Bikše)

Nodarbībā skolēni tiks iepazīstināti ar Spānijas pilsoņu kara galvenajiem cēloņiem un sekām. Lektores vadībā būs iespēja aplūkot un praktiski analizēt laikmeta liecības, tai skaitā Latvijas preses materiālus, par propagandas izmantošanu konfliktā, kā arī karojošo pušu radītos propagandas avotus.

TIEŠSAISTES NODARBĪBA, NOTIEK ZOOM VIDĒ.

Share