Lasītājiem pieejams jau 69. teoloģijas, reliģijpētniecības un kultūrvēstures žurnāla „Ceļš” numurs, kuru izdod LU Teoloģijas fakultāte (LU TF) sadarbībā ar LU Akadēmisko apgādu.

Jaunākajā žurnāla „Ceļš” numurā apkopoti kvalitatīvi un pētniecībā aktuāli akadēmiski raksti par dažādām tēmām teoloģijas un reliģijpētniecības jomās. Šajā numurā vairāki autori apskata to, kā reliģiskie un teoloģiskie ieskati tiek atspoguļoti dažādos popkultūras medijos:

  • LU TF zinātniskais asistents Ņikita Andrejevs rakstā „Spēlējot dievu: dievspēles videospēles žanrs uz spēlētāju balstītas pieejas interpretācijā” analizē datorspēles, kurā spēlētājs var iejusties dieva lomā, kas pārvalda, piemēram, kādu kopienu.
  • LU TF maģistre Diāna Lozko rakstā „Reliģiskie aspekti videospēlēs, grafiskajās novelēs un komiksos” atspoguļo popkultūras dažādo mediju pētniecības nozīmību plašākā teoloģijas un reliģijpētniecības laukā.

Krājumā uzmanība pievērsta arī reliģijpētniecības jautājumiem: 

  • LU TF doktorante Madara Vilne analizē hinduisma kultūru Rietumos, savā rakstā „Dieviete Kālī Rietumu kultūrā – nereliģiskie konteksti” koncentrējoties tieši uz dievietes Kālī analīzi. 
  • Lasītāji nenoliedzami gūs ieskatu arī par kognitīvo reliģiju zinātni LU TF profesora Normunda Titāna rakstā „Kognitīvā reliģijas zinātne un reliģisko ticību pamatotības debates”

Vairāki autori šī numura ietveros ir pievērsušies arī plašākam diskursam par reliģijas brīvību, kristīgo garīgumu, kā arī izaicinājumiem, ar kuriem baznīca saskaras mūsdienās:

  • LU TF profesore Laima Geikina rakstā „Apziņas brīvība un reliģisko organizāciju likums: Latvijas un Krievijas gadījumi” analizē līdzības un atšķirības šo valstu likumdošanā, parādot tendenci uz izmaiņām pret netradicionālām reliģiskajām organizācijām Latvijas gadījumā.
  • Rakstā „Garīgums kristietībā un P. Tilliha protestantu princips” LU TF profesors Valdis Tēraudkalns apskata, kā dažādas kristīgā garīguma izpausmes saskan ar Paula Tilliha izstrādāto protestantu principu.
  • Oksfordas Universitātes Kristus baznīcas koledžas dekāns, profesors Mārtins Pērsijs rakstā „In Trump We Trust? A Theologian Reflects on Some Contemporary Challenges Facing the Church” analizē Donalda Trampa inaugurāciju, uzsverot, ka šajā amatā šis prezidents demonstrē kristietības versiju, kura pazīstama kā veselības, pārticības un labklājības kustība. Pērsijs piedāvā kritisku skatījumu, apgalvojot, ka draudžu uzmanības centrā vajadzētu būt nevis pašsaglabāšanai, bet Dieva valstības veicināšanai.
„Ceļš” 68. numurā ietverti arī raksti, kas veltīti judeo-kristīgās pētniecības kontekstam – gan apskatot Vecajā Derībā atspoguļoto antropoloģisko ieskatu interpretācijas pēdējo divu gadsimtu laikā, gan arī pirmo reizi piedāvājot tulkojumu un komentārus Rabi Išmaēla Mehilta traktātam „Amalēks” latviešu valodā:
  • Docents Jānis Rudzītis-Neimanis rakstā „Vecās Derības antropoloģija 20. un 21. gadsimtā” piedāvā konstruktīvu pārskatu par jaunākajiem pētniecības virzieniem Vecās Derības antropoloģijas nozarē.
  • Savukārt doktorante Rota Stone rakstā „Rabi Išmaela Mehilta”: traktāta „Amalēks” 1. nodaļa ar komentāriem un ievadu” piedāvā unikālu iespēju pirmo reizi iepazīties ar šīs rabīniskās literatūras nozīmīgā traktāta pirmās nodaļas tulkojumu latviešu valodā, papildinot to ar paskaidrojošiem komentāriem. 

Daļa autoru turpina rakstu krājumā jau manāmo teoloģijas nozares virzienu:

  • Profesors Ralfs Kokins savā rakstā „Kristus nāves interpretāciju shēmas un to problemātiskie aspekti” argumentē nepieciešamību par Kristus nāvi runāt mūsdienās saprotamā valodā, tādējādi uzsverot šī notikuma nozīmību viscaur vēsturei.
  • Zinātniskā grāda pretendente Līva Fokrote rakstā „Dievišķā transcendence un imanence ekofeminismā” apskata ekofeminisma pārstāvju, kas darbojas kristīgo ieskatu ietvaros, vēlmi un mēģinājumus noturēt balansu starp dievišķo transcendenci un imanenci.  
Visērtāk izdevumu iegādāties Latvijas Universitātes apgāda grāmatu veikalā Raiņa bulvārī 19 (12.00 – 17.00), taču žurnāls pieejams arī Latvijas lielākajās grāmatnīcās.   Par žurnālu  

Žurnāls „Ceļš” ir atjaunotās LU TF anonīmi recenzēts periodisks, starpdisciplinārs izdevums, kura mērķis ir padziļināt lasītāju izpratni par teoloģiju un reliģijpētniecību, tās vēsturiskajiem un mūsdienu procesiem. Žurnāls ir veltīts teoloģijas un reliģijpētniecības problemātikai starptautiskā kontekstā, īpaši pievēršoties reliģiskās dzīves analīzei Latvijā un Baltijā. „Ceļš” nav piesaistīts konkrētai reliģiskajai pārliecībai, tā uzdevums ir kritiski analizēt reliģiskos procesus, ietverot visdažādākās teoloģijas un reliģijpētniecības jomas. Žurnāla mērķauditorija ir humanitāro un sociālo zinātņu eksperti un studenti, kā arī visi, kas ieinteresēti reliģijas fenomenu zinātniskā analīzē.

 

Share