1. oktobrī, plkst. 16.00, Latvijas Universitātes (LU) Microsoft Inovāciju centrā (Kalpaka bulvārī 4) notiks "Didahē" tulkojuma atvēršana. Atvēršanas laikā par šī teksta nozīmi diskutēs LU Teoloģijas fakultātes dekāne Dace Balode un luterāņu mācītājs Aleksandrs Bite.

"Didahē" ir nozīmīgs pirmo gadsimtu kristiešu teksts, kuru vēl padomju laikā ir tulkojis luterāņu mācītājs Edgars Jundzis. Šī grāmata ir liecība par laiku, kad kristietība pamazām attālinās no jūdaisma. Nenoliedzama ir šī teksta nozīmība teoloģiskajā pētniecībā. Ir pētnieki, kas uzskata, ka šis teksts, iespējams radies pat 1. gadsimtā "kaut kur Sīrijā, - tas bija laiks, kad apustuliskā baznīca tika stiprināta niknās vajāšanās un vēl nebija sašķēlusies Austrumu un Rietumu domāšanas spārnos, dažādos novirzienos, tur darbojās ceļojoši harismātiķi, skolotāji, pravieši, draudzēs bija ievēlēti bīskapi un diakoni," tā šī teksta nozīmību komentē LU Teoloģijas fakultātes profesors Ralfs Kokins. 

Tāpat arī šī teksta saturiskā nozīme: "Liturģiskā ziņā Didahē materiāls ir nozīmīgs, jo satur pašus senākos (pēc Svētajiem Rkastiem) lūgšanu tekstus un norādījumus attiecībā uz svētās Kristības un Svētā Vakarēdiena norisi," argumentē Lutera Akadēmijas docents un LU Teoloģijas fakultātes lektors Vilis Kolms. Un šīs Didahē atrodamās lūgšanas "mūsdienās ir atstājušas iespaidu uz dažādu konfesiju dievgaldu liturģijām. Vienlaikus gan nevajadzētu ļauties romantizētai attieksmei, jo šis teksts ir tikai viena no dažādām, brīžiem pretrunīgām pirmkristietības balsīm", tā par šo tekstu izsakās Latvijas Bībeles biedrības ģenerālsekretārs, LU Teoloģijas fakultātes profesors Valdis Tēraudkalns. 

Šis teksts domāts ikvienam, kā to uzsver arī Biķeru un Svētā evaņģēlista Lūkas evaņģēkiski luterisko draudžu mācītājs Aleksandrs Bite: "Didahē izdevums paredzēts gan baznīcas vēstures interesentiem, gan plašākam lasītāju lokam."

Atvēršanu organizē Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultāte sadarbībā ar Latvijas Bībeles biedrību.

Informējam, ka atvēršanas laikā tiks fotografēts. 

Ieeja pasākumā tikai ar sadarbībspējīgu Covid sertifikātu.

Share