Ar oktobri par Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF) dekāni uz četriem gadiem iecelta profesore Dace Balode. Dekāna amata pienākumus profesore jau pilda kopš šī gada 1. jūlija, kad LU iekšējās konsolidācijas procesā viņai tika uzticēts veidot vienotu akadēmisko un zinātnisko darbību plašākā humanitāro jomu – valodu un kultūras, filozofijas, vēstures un arheoloģijas, teoloģijas un reliģijpētniecības – spektrā kopīgā Humanitāro zinātņu fakultātē.

"Tas ir pirmais solis tajā izaugsmes ceļā, kurā apvienojas mūsu spējas, zināšanas un resursi, kopā virzot humanitāro zinātņu jomu Latvijas Universitātē kā krāšņu, vienotu mozaīkas mākslas darbu, katram no mums tajā ieliekot kaut ko unikālu un neatkārtojamu," sākot pildīt dekāna amata pienāku jūlijā, uzsvēra prof. D. Balode.

Jaunā dekāne par Humanitāro zinātņu fakultātes attīstības mērķi ir izvirzījusi izcilību izglītībā un pētniecībā humanitāro zinātņu jomā, lai bagātinātu un stiprinātu Latvijas zinātni un kultūru. Dekānes iecere izglītībā ir izstrādāt kopīgu humanitāro zinātņu jomas "starta komplektu", veidot pamata un papildu studiju programmu (major, minor) attīstību, stiprināt sasaisti ar darba tirgu, veicināt jaunāko tehnoloģiju izmantošanu studiju procesā. Zinātnē plānots attīstīt starpdisciplināru un starptautisku pētniecību, sekmējot sadarbību ar ārvalstu zinātniekiem, attīstīt atbalstu projektu veidošanai un dalībai dažādos konkursos, veicināt studējošo iesaisti pētnieciskajos projektos. Kā svarīgu uzdevumu dekāne ir izvirzījusi arī stiprināt saikni ar sabiedrību, veidot atvērtas universitātes piedāvājumu humanitārā jomā, sadarbojoties ar kultūras un mākslas jomas pārstāvjiem, attīstīt mūžizglītību.

Viens no jaunās dekānes mērķiem ir arī efektīvas vadības komandas izveide. Ar oktobri uz četriem gadiem par HZF studiju prodekāni iecelta profesore Indra Karapetjana, savukārt  asociētā profesore Valda Kļava turpinās pildīt dekāna vietnieka pienākumus. Fakultātes izpilddirektore – Inta Briede.

Dace Balode ieguvusi doktora grādu teoloģijā Tartu Universitātē, ir LU profesore un vadošā pētniece bibliskajā teoloģijā,  24.09.2024 atkārtoti ievēlēta par LU Senāta priekšsēdētāju, ir daudzu zinātnisko publikāciju autore, LZP eksperte teoloģijas un reliģiju zinātnes jomā, no 2015. gada līdz 2024. gada 30. jūnijam bijusi LU Teoloģijas fakultātes dekāne.

Share