2021. gada 19. oktobrī plkst. 14.00 LU Humanitāro zinātņu fakultātē LU Valodniecības nozares promocijas padomes atklātajā sēdē tiešsaistē Zoom platformā IEVA FĪBIGA aizstāvēs promocijas darbu “Metaforisku terminu attīstība sengrieķu medicīnas tekstos” zinātniskā doktora grāda (Ph.D.) valodniecībā un literatūrzinātnē iegūšanai.

Zinātniskie recenzenti:
Dr. philol. Indra Karapetjana (Latvijas Universitāte);
Dr. philol. Linda Lauze (Liepājas Universitāte);
Dr. philol. Brigita Kukjalko (Bosfora universitāte (Boğaziçi Üniversitesi), Turcija).

Ar promocijas darbu var iepazīties LU Daudznozaru bibliotēkā (Raiņa bulvārī 19, Rīgā), kā arī LU Humanitāro zinātņu fakultātes mājaslapā www.hzf.lu.lv. Interesenti aicināti pieteikties dalībai sēdē līdz 15. oktobrim, rakstot ziņu uz e-pastu inta.urbanovica@lu.lv.

ANOTĀCIJA

Promocijas darbā “Metaforisku terminu attīstība sengrieķu medicīnas tekstos” ir veikta izpēte par metaforas lomu medicīnas terminoloģijas veidošanās sākumposmā. Teorētiskajā daļā izpētīta antīkās pasaules metaforas teorija, metaforas izpratne mūsdienās, attieksme pret metaforas lietojumu terminogrāfijā, kā arī medicīna antīkajā pasaulē. Empīriskā daļa veltīta terminu metaforizācijai un metaforisko terminu lietojumam, veicot statistikas analīzi hipokratiskajā un galēniskajā korpusā. Analizēta arī metaforiskās terminrades tradīcija osteoloģijā un angioloģijā – hipokratiskā korpusa traktātā “Par kaulu dabu” un galēniskā korpusa traktātā “Iesācējiem par kauliem”.
Atslēgas vārdi: metafora, termins, sengrieķu medicīna, hipokratiskais korpuss, galēniskais korpuss, metaforisko terminu attīstība, metaforiskā terminrade


Promocijas darba kopsavilkums

Promocijas darbs

Dalīties