Š. g. 16. decembrī plkst. 15.00 (EET) notiks Dr. Uves Šperlinga (Uwe Sperling, Rostokas Universitāte) un doktora grāda kandidātes Vandas Visockas (Latvijas Universitāte) lekcija “Sēklas, nezāles un darbarīki: lauksaimniecības atliekas bronzas laikmeta pilskalnos Latvijā un Igaunijā”.

 Lauksaimniecība Austrumbaltijas reģionā aizsākās tikai bronzas laikmetā (1800.–500. g.p.m.ē.). Dr. Šperlings uzsver, ka pareizas lauku apstrādes un jauktās lauksaimniecības pazīmes iespējams novērot tikai sākoties ar vispārēju pilskalnu apmetņu rašanos, kas notika ap 900. g.p.m.ē. un pat vēlāk. Piemēram, Ķivutkalnā (Latvija) un Asva ciematā (Igaunija) ir atrastas daudzas botāniskās makro atliekas, piemēram, pārogļotas sēklas un nospiedumi  uz keramikas. Lekcijā tiks prezentēti pirmie rezultāti, kas iegūti no kopīga Rīgas, Rostokas un Tallinas arheologu un arhebotānistu pētniecības projekta, kurā tika pētītas graudu kultūras  (mieži, kvieši, prosa, u.c.), un darbarīki, kas tika izmantoti agrikultūrā un pārtikas ražošanā.

Dr. Uve Sperlings ir studējis arheoloģiju Berlīnē un Tartu. Kopš 2018. gada viņš vada Vācijas Pētniecības fonda finansētu pētniecības projektu Rostokas Universitātē, kas balstīts uz bronzas laikmeta metāla ražošanas izpēti. 

Vanda Visocka ir zinātniskā asistente un zinātniskā doktora grāda kandidāte Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē. Viņas pētniecības intereses saistītas ar bronzas un pirms romiešu dzelzs laikmeta arheoloģisko keramiku Austrumbaltijā.

 

Valoda: angļu

Dalība: bez maksas

 

Reģistrācija dalībai pasākumā

* Pēc reģistrācijas saņemsiet apstiprinājuma e-pastu ar informāciju par pievienošanos pasākumam vietnē Zoom.


Plašāka informācija Baltijas-Vācijas Augstskolu biroja mājas lapā vai Facebook lapā.

 

Information about the event in English

 

 

Dalīties